Kom binnen, kom kijken en doe mee !

VITAAL VREESWIJK 
Vrijwilligers gezocht voor opzetten Vitaal Vreeswijk
Fort Vreeswijk gaat de uitdaging aan om zoveel mogelijk Vreeswijkers aan het bewegen te krijgen.
De afgelopen tijd is wel gebleken hoe belangrijk voldoende bewegen is. Er is veel over geschreven en altijd komt naar voren dat door lekker bezig te zijn, je je hoofd leeg maakt en lekker ontspant. Na het bewegen voel je je fitter en energieker en je slaapt beter. Ook blijft je gewicht op peil. Dus dachten we: “Laten we een vitaal programma organiseren voor iedereen die ook lekker wil bewegen. Het is goed voor je en daarbij ook gezellig om met anderen te doen. We hebben ook ideeën om aandacht te besteden aan voeding en om meer Vreeswijkers te betrekken bij sociale activiteiten”.
Om echt resultaat te boeken, willen we een jaarprogramma opzetten.
Daarvoor zoeken we een aantal vrijwilligers die mee willen helpen met het ontwikkelen van Vitaal Vreeswijk. Wil je ook meedoen? Mail dan naar info@fortvreeswijk.nl
GOEDEBUUR VREESWIJK kookt voor u zolang het Dorpshuis gesloten is!
Warme maaltijd aan huis bezorgd.Wie de deur niet uit kan, kan een warme maaltijd laten bezorgen aan huis.
Deze geweldige actie duurt al zo lang als de corona-crisis ons leven beheerst. Meer dan 20 mensen worden wekelijks voorzien van een warme, gezonde en smakelijke maaltijd voor een bedrag van € 3,-. Dit allemaal dankzij de inzet van een aantal wijkbewoners die iedere week koken en de maaltijden rondbrengen.

Postcode 3433
De maaltijden worden bezorgd bij iedereen die in Vreeswijk woont en voor wie het lastig is om de deur uit te gaan of zelf te koken. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent, de deur niet uit durft, mantelzorger of alleenstaande ouder met kleine kinderen bent.

Dinsdag en vrijdag
Tussen 17.00 en 18.00 uur wordt het eten thuis bezorgd.
Bestellen
Kiezen op welke dag u een maaltijd thuis wil krijgen. Één dag vantevoren bellen naar het Dorpshuis: 06-21664918. Uw naam en adres doorgeven.
Betalen
Per maaltijd betaalt u €3,-. De €3,- doet u gepast in een envelop en geeft u aan de bezorger.

EINDEJAARSDINER 27 december voor inwoners Vreeswijk
Is het voor u té stil de komende dagen ?
Laat u dan verwennen met een heerlijk diner dat aan huis bezorgd wordt in 3 gangen !

Vrijwilligers van Dorpshuis Fort Vreeswijk gunnen iedereen een lichtpuntje in de donkere dagen rond Kerstmis. Daarom werken zij hard aan een geheel verzorgd diner. Gun het uzelf en geef u op.

Aanmelden kan nog tot maandag 21 december 11.00 uur.
Het diner kost € 12,50 per persoon. Heeft u een N-pas dan betaalt u € 5,- per persoon.
Aanmelden: 06-21664918
Helaas voor mensen die buiten het gebied 3433 vallen; het is écht niet mogelijk om buiten Vreeswijk te bezorgen.

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten in het Dorpshuis Fort Vreeswijk beperkt !

Als gevolg van de maatregelen om de corona-crisis in te dammen zijn de mogelijkheden voor activiteiten bijna nul.
Daarom organiseren we af en toe een speciale activiteit en wordt er op dinsdag en vrijdag gekookt voor mensen in de buurt.
Heeft u zelf een idee voor een lichtpuntje in de buurt ? Laat het weten en bel: 06- 21664918

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WEEKPROGRAMMA

Dit is het weekoverzicht met de vaste activiteiten. Naast deze vaste wekelijkse activiteiten organiseren wij nog allerlei verschillende, losse activiteiten. Meer hierover leest u in de Beugelaer, de Molenkruier, op Facebook of op deze site.
U bent van harte welkom om te komen kijken en mee te doen.

 

 

Heel veel extra, bijzondere, leuke activiteiten

Naast het vaste weekprogramma is er iedere week wel een extra activiteit.

Bijvoorbeeld:

plantenmarkt mei 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEEDOEN ?!
U kunt bij álles meedoen in het Dorpshuis.
Als bezoeker, als deelnemer of als vrijwilliger.
Iedereen is van harte welkom.
Hoe meer mensen een bijdrage leveren, hoe leuker het wordt.
Lees hier onze actuele vacatures.
Zie ook: https://vrijwilligershuis-nieuwegein.nl/vacature/barmedewerker-2/

 

 

leuk (geweest)

 

 

 

 

 

 

 

 

‘WERELDKEUKEN’ DORPSHUIS FORT VREESWIJK BESTE BUURTINITIATIEF IN DE PROVINCIE UTRECHT

In de provincie Utrecht is zaterdag 18 januari het project ‘ de WERELDKEUKEN’ van Dorpshuis Fort Vreeswijk tot winnaar uitgeroepen van de wedstrijd Kern met Pit provincie Utrecht. Gedeputeerde Hanke Bruins Slot was voorzitter van de vakjury en heeft de prijs uitgereikt. De jury was unaniem lovend over de verbindende kwaliteiten van het project. Bovendien haalde de WERELDKEUKEN de meeste internetstemmen op. Meer dan 1200. Met dank aan allen die op de WERELDKEUKEN gestemd hebben.

18 januari ontving de WERELDKEUKEN de Kern met Pit Trofee, met € 1.500 euro, bovenop de € 1000,- voor alle 16 genomineerden. Met dit bedrag kan het Dorpshuis nog een heleboel rondes WERELDKEUKEN voor tieners en volwassenen organiseren. De WERELDKEUKEN verbindt tieners en volwassenen met nieuwkomers in de wijk. Door het organiseren van een internationale kookcursus met gastkoks uit de wijk, wordt de drempel voor nieuwkomers om ‘mee te doen’ verlaagt, is het Dorpshuis ook voor jongeren een fijne plek om te zijn en leren jongeren de eerste beginselen van het koken.  De animo om mee te doen is groot.

Door het winnen van de provincieprijs, dingt de WERELDKEUKEN  mee naar de Gouden Pit die zal worden gehouden op 28 maart aanstaande tijdens het ‘We doen het Samen! Festival’ in Amersfoort. De landelijke winnaar maakt kans op 3.000 euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruim 50 mensen uit de buurt genoten van een heerlijk, sfeervol en gezellig eindejaarsdiner. Met hulde voor de kookploeg en bediening en dankzij een bijdrage van het Veerhuis.

 

 

 

 

 

 

 

I

 

Dorpshuis Fort Vreeswijk gerund door bewoners Vreeswijk

Het is alweer vijf jaar geleden dat bewoners van Vreeswijk het heft in eigen handen namen toen hun dorpshuis door de gemeente gesloten werd. De gemeenschappelijke voorzieningen dreigden zo ver van de bewoners te komen. Het oude Fort Vreeswijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, was en is al heel vaak gebruikt voor activiteiten voorn de Vreeswijkse burger: jeugdsoos, scouting, visvereniging, voorstellingen, e.d. zijn enkele voorbeelden uit verleden en heden. Ook de huisarts had er een tijdelijk onderkomen gevonden.

Door een gezamenlijke actie met fondsenwerving, bijdragen van de provincie en een lening van de gemeente kon het fort geschikt gemaakt worden om weer als dorpshuis te gaan fungeren. En de bewoners gingen dit alles zelf exploiteren en, net zo belangrijk, zij gingen ook de programmering voor hun rekening nemen.

Inmiddels doen ze dat al weer vijf jaar en met groot succes. De grote gevarieerdheid van met name welzijnsactiviteiten valt op binnen, maar ook buiten de gemeente.

Reden voor een feestje, dat was er dan ook. Maar vooral ook reden om stil te staan bij een even belangrijk aspect: Hoe bewaak je de continuïteit. Als je als burger taken gaat overnemen die voordien, bij bijvoorbeeld, bij de gemeente lagen, dan ga je ook de morele verplichting aan om dat gedurende langere tijd te blijven doen. Dit thema kwam uitgebreid aan de orde tijdens een symposium samen met de LSA met als titel: En nu dóór: bewonersinitiatief na de pioniersfase.
Uit de belangstelling van 80 deelnemers van allerlei bewonersinitiatieven uit het hele land én verschillende initiatieven uit Nieuwegein, blijkt dat er veel groeit en bloeit in Nederland aan initiatieven en dat zij állemaal zoeken naar voorwaarden voor behoud van hun initiatief.

Na een korte inleiding door John Geurts, voorzitter van de Stichting Fort Vreeswijk, waarin de toekomstige relatie met de gemeente werd geschetst, antwoordde wethouder Marieke Schouten met de visie van de gemeente daarop. Maurice Specht , bestuurskundig filosoof en initiatiefnemer van ondermeer bewonersinitiatief de Leeszaal in Rotterdam gingen daarop dieper op het thema in.

Na deze inleidingen volgden workshops om aan de hand van voorbeelden, onderzoek en praktijk ideeën over dit thema uit te wisselen.

Daarna was het open huis voor bewoners en andere belangstellenden met eten, snacks en andere hapjes. Hapjes onder andere verzorgd door de kinderen van de Wereldkeuken, een van de activiteiten op het Dorpshuis.

Het eerste Lustrum werd feestelijk afgesloten met een avond voor de bewoners met de band FunkThis.

MEEDOEN!

Doet u mee ? We kunnen ons voorstellen dat het succes van dit bewonersinitiatief aanspreekt.
Meedoen kan altijd en wordt erg gewaardeerd. Dat kan als bezoeker, deelnemer en als vrijwilliger.
Hoe meer mensen, hoe meer mogelijkheden.
Stuur een berichtje naar dorphuisvreeswijk@gmail.com en we nemen contact met u op.

         

 

 

 

 

DroomStart: Nieuwegeinse jongeren aan de slag met een beroep voor later

Vanaf 8 maart organiseert Dorpshuis Fort Vreeswijk DroomStart: 5 bijeenkomsten waarin nieuwsgierige tieners (van 10 tot 14 jaar) in contact komen met volwassenen die uiteenlopende beroepen hebben. De jongeren gaan veel op locatie-bezoek bij verschillende bedrijven en laten zich inspireren en motiveren door de gastdocenten om later een beroep te gaan kiezen dat bij hen past. Het worden interactieve avonden, de tieners zijn aan zet en zullen door een ‘vraag maar raak’ werkvorm in dialoog gaan met de gastdocenten.

De eerste bijeenkomst staat het beroep van burgemeester en een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) centraal. Een BOA is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Dat houdt in dat een boa bepaalde strafbare feiten mag opsporen. Burgemeester Frans Backhuijs doet de aftrap voor deze nieuwe activiteit. De deelnemers kunnen hem alles vragen over hoe het is om burgemeester te zijn en hoe hij dat is geworden. De overige avonden zijn o.a. een automonteur, reclamemaker, verpleger, een directeur en een technisch medewerker bij een waterbedrijf gastdocenten.

Voor wie is DroomStart
Alle jongeren van 10 tot 14 jaar uit Nieuwegein die nog geen idee  hebben wat ze ‘later’ willen worden en die wel eens willen weten wat er allemaal voor beroepen zijn.

Waarom DroomStart

Er zijn zoveel, goede, leuke, interessante, belangrijke beroepen. Soms weet je niet eens dat ze bestaan. Het hoofddoel van het project is jongeren in Nieuwegein op weg te helpen met het dromen over werk dat goed bij hen past en waar ze moeite voor willen gaan doen. Als voorbereiding op het, later, maken van een zelfstandige, gemotiveerde en verantwoorde keuze voor hun opleiding en beroep.

DroomStart wil jongeren een steuntje in de rug geven door het schetsen van toekomstperspectieven, het versterken van zelfvertrouwen.

Aanmelden van jongeren

Ben jij bijvoorbeeld een leerkracht, ouder, buurtgenoot, familielid of sportcoach en ken jij jongeren voor wie DroomStart  interessant is, attendeer hen dan op deze activiteit.

DroomStart is een initiatief van vrijwilligers van Fort Vreeswijk/Dorpshuis.

Tijd                       : aanvang 17.00, einde: 19.00

Locatie                : Dorpshuis Vreeswijk, Fort Vreeswijk 1, 3433ZZ Nieuwegein

Kosten                 : 2,50 euro per keer (of 1 euro voor N-pas houders).

 

 

Reageren is niet mogelijk.