Kom binnen, kom kijken en doe mee !

WEEKPROGRAMMA

Dit is het weekoverzicht met de vaste activiteiten. Naast deze vaste wekelijkse activiteiten organiseren wij nog allerlei verschillende, losse activiteiten. Meer hierover leest u in de Beugelaer, de Molenkruier, op Facebook of op deze site.
U bent van harte welkom om te komen kijken en mee te doen.

 

Binnenkort in het Dorpshuis Fort Vreeswijk

NIEUW start vrijdag 8 maart

DroomStart: Nieuwegeinse jongeren aan de slag met een beroep voor later

Vanaf 8 maart organiseert Dorpshuis Fort Vreeswijk DroomStart: 5 bijeenkomsten waarin nieuwsgierige tieners (van 10 tot 14 jaar) in contact komen met volwassenen die uiteenlopende beroepen hebben. De jongeren gaan veel op locatie-bezoek bij verschillende bedrijven en laten zich inspireren en motiveren door de gastdocenten om later een beroep te gaan kiezen dat bij hen past. Het worden interactieve avonden, de tieners zijn aan zet en zullen door een ‘vraag maar raak’ werkvorm in dialoog gaan met de gastdocenten.

De eerste bijeenkomst staat het beroep van burgemeester en een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) centraal. Een BOA is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Dat houdt in dat een boa bepaalde strafbare feiten mag opsporen. Burgemeester Frans Backhuijs doet de aftrap voor deze nieuwe activiteit. De deelnemers kunnen hem alles vragen over hoe het is om burgemeester te zijn en hoe hij dat is geworden. De overige avonden zijn o.a. een automonteur, reclamemaker, verpleger, een directeur en een technisch medewerker bij een waterbedrijf gastdocenten.

Voor wie is DroomStart
Alle jongeren van 10 tot 14 jaar uit Nieuwegein die nog geen idee  hebben wat ze ‘later’ willen worden en die wel eens willen weten wat er allemaal voor beroepen zijn.

Waarom DroomStart

Er zijn zoveel, goede, leuke, interessante, belangrijke beroepen. Soms weet je niet eens dat ze bestaan. Het hoofddoel van het project is jongeren in Nieuwegein op weg te helpen met het dromen over werk dat goed bij hen past en waar ze moeite voor willen gaan doen. Als voorbereiding op het, later, maken van een zelfstandige, gemotiveerde en verantwoorde keuze voor hun opleiding en beroep.

DroomStart wil jongeren een steuntje in de rug geven door het schetsen van toekomstperspectieven, het versterken van zelfvertrouwen.

Aanmelden van jongeren

Ben jij bijvoorbeeld een leerkracht, ouder, buurtgenoot, familielid of sportcoach en ken jij jongeren voor wie DroomStart  interessant is, attendeer hen dan op deze activiteit.

DroomStart is een initiatief van vrijwilligers van Fort Vreeswijk/Dorpshuis.

Wanneer

Datum                 : 8/3, 22/3, 5/4, 10/5 en 24/5 (vrijdagavonden)

Tijd                       : aanvang 18.00, einde: 20.00

Locatie                : Dorpshuis Vreeswijk, Fort Vreeswijk 1, 3433ZZ Nieuwegein

Kosten                 : 2,50 euro per keer (of 1 euro voor N-pas houders).

Aanmelden

Per mail aanmelden bij dorpshuisvreeswijk@gmail.com

Heel veel extra, bijzondere, leuke activiteiten

Naast het vaste weekprogramma is er iedere week wel een extra activiteit.

Bijvoorbeeld:

 

 

 

 

 

 

MEEDOEN ?!
U kunt bij álles meedoen in het Dorpshuis.
Als bezoeker, als deelnemer of als vrijwilliger.
Iedereen is van harte welkom.
Hoe meer mensen een bijdrage leveren, hoe leuker het wordt.
Lees hier onze actuele vacatures.
Zie ook: https://vrijwilligershuis-nieuwegein.nl/vacature/barmedewerker-2/

 

leuk (geweest)

ONTROEREND OPTREDEN SPINVIS IN DOPSHUIS FORT VREESWIJK

Met een prachtig, kleinschalig optreden opende SPINVIS het nieuwe seizoen van Soep&Cultuur op zondag. Vorige week trad SPINVIS op in Lowlands voor 12.000 mensen, deze zondag in Vreeswijk voor 80 mensen.
De gelukkigen die een kaartje hadden bemachtigd genoten van de poëtische teksten, de muzikale samenwerking van SPINVIS met zijn pianist/zanger Lucas Oldeman en de intieme sfeer.
Speciaal voor de opening van het nieuwe seizoen kon het publiek een lievelingswoord in de pan doen waarmee een liedjessoep werd gemaakt.
Iedere laatste zondag van de maand is er eind van de middag een uur cultuur met aansluitend nagenieten met een kop huisgemaakte soep. Het programma voor het najaar is weer heel divers, altijd verrassend en altijd de moeite waard.

Foto: Marja van Eijk

BRANDWEER HOUDT GROTE ONTRUIMINGSOEFENING DORPSHUIS FORT VREESWIJK

 

 

 

 

 

 

    

 

de bres

                                                   

 

 

 

 

Het nieuwe seizoen zijn we gestart met veel nieuwe activiteiten !
In september zijn álle activiteiten weer volop in bedrijf. Bovendien zijn er iedere maand extra, erg leuke activiteiten.
Nieuw is ondermeer de karateles voor jongeren vanaf 13 jaar, yoga en de SOEP&CULTUUR op zondagmiddag.
Zie ook de activiteiten onder het kopje : activiteiten en let op de informatie in de Beugelaer, de Molenkruier en op Facebook.

GEWEEST

 

 

Tijdens de zomer 2017 gaan alle activiteiten voor ouderen door. Bovendien zijn er een paar extra activiteiten.

Vrijdag 18 augustus de jaarlijkse Rollator-APK. Núttig en gezellig !

Vrijdag 18 augustus kunt u uw rollator weer laten nakijken en bijstellen.
Rollator-gebruikers kunnen hun rollator laten nakijken op veiligheid en waar nodig kunnen de remmen bijgesteld worden. Ook de juiste hoogte kan ingesteld worden.
Een fysiotherapeut en de wijkverpleegkundige van Buurtzorg geven tips en adviezen over een goede houding tijdens het lopen met een rollator en het makkelijker nemen van hindernissen. Hiervoor wordt een oefencircuit uitgezet.
Er worden ook tips gegeven over goed en veilig gebruikmaken van uw rollator. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Om  13.00 uur staat er koffie en thee klaar met iets lekkers erbij. 

 

 

EEN DRIJVEND VERLEDEN
Veel belangstelling voor documentaire over binnenvaart in WOII
Dorpshuis Fort Vreeswijk was zeer verheugd en verrast door de grote belangstelling voor het thema van een drijvend verleden. Onder deze titel is een documentaire tot stand gebracht die verhaald over de belevenissen van Vreeswijkse schippers in de tweede oorlog.
In samenwerking met vele andere partijen en met financiële steun van de gemeente Nieuwegein zijn verhalen van ooggetuigen van belevenissen in de WO II in beeld gebracht.
Vrijdag 21 april 2017 was de première in Dorpshuis Fort Vreeswijk. In aanwezigheid van 150 belangstellenden werd het eerste exemplaar van de documentaire aan de Nieuwegeinse wethouder van cultuur overhandigd.
Bij de tweede vertoning in de avond, gevolgd door een boeiende presentatie van Ad van Liempt over de bevrijding van West-Nederland, waren nog eens 100 belangstellenden.
Ook landelijke en lokale media hebben ruim aandacht geschonken aan deze bijzondere activiteit.
De aanleiding
Met het bedenken van dit project is het de bedoeling geweest om op een originele manier de betekenis van oorlog onder de aandacht brengen. Er is voor gekozen om dicht bij huis te blijven en gebruik te maken van een belangrijk kenmerk voor Nieuwegein: de scheepvaart. Daarbij wilden we mogelijkheden creëren om kinderen en jongeren zich in het onderwerp te laten verdiepen.
Het resultaat
We zijn tevreden met het wat het teweeg gebracht heeft en wat het opgeleverd heeft:
een prachtige documentaire, aandacht op allerlei manieren en bij allerlei mensen voor de betekenis van oorlog, weer nieuwe onderlinge contacten in de wijk en een goedgevulde tafel bij ‘het-eten-op-de-bon’.  Met 75 aanmeldingen helemaal uitverkocht.
De Museumwerf Vreeswijk heeft de banners met extra foto’s en verhalen vormgegeven.
De expositie en de documentaire was nog de hele maand mei te zien op de Museumwerf. Ook in de bibliotheek De Tweede Verdieping in het stadscentrum, wordt de documentaire tot eind mei vertoond. Op aanvraag kan de documentaire op locatie vertoond worden.

De documentaire is beschikbaar gesteld aan de Nieuwegeinse bevolking en aan het historisch archief van de gemeente Nieuwegein.
Er is door veel Nieuwegeiners (en 1 Houtenaar) hard aan gewerkt en met veel liefde tot stand gebracht. Dat is terug te zien in de documentaire. Alle betrokkenen, zoals de maker Klaas Wybenga, de ooggetuigen en de kinderen hebben met veel aandacht en bezieling hun bijdrage geleverd. Alleen dat al maakt het maken van deze documentaire de moeite waard.
Opvallend is hoe levend de belevenissen in de oorlog nog zijn na zoveel jaar. Dat maakt heel duidelijk welke impact de oorlog heeft, vooral ook op kinderen. Het is goed om je dat te realiseren met zoveel oorlog in de wereld om ons heen.
Klaas Wybenga heeft de omgeving waarin de verhalen zich afspelen mooi in beeld gebracht. Ook dat maakt het voor Nieuwegeiners de moeite waard om te gaan kijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontmoetingspunt
Het is geweldig dat we in de wijk Vreeswijk een plek hebben kunnen behouden waar van alles kan ontstaan en waar van alles gebeurd. Dat maakt relatief makkelijk om een project als ‘een drijvend verleden’ te realiseren. Er is een netwerk van wijkcontacten waarlangs je allerlei vragen kunt uitzetten en natuurlijk is er een heel contingent van vrijwilligers dat allerlei activiteiten mee vormgeeft en realiseert. Dat maakt het erg leuk om initiatieven te nemen. Dit doen we vaker als Dorpshuis.

 

Open Huis druk bezocht!

En benieuwd waren ze. De 450 mensen die gebruikmaakten van het Open Huis op zondag 15 januari.
Vrijwilligers van het Dorpshuis werden overladen met complimenten over het nieuwe Dorpshuis en over de activiteiten die hierin georganiseerd worden.
Popjes met hoofdpijn, knuffels met een gebroken pootje en andere ongemakken werden liefdevol door de poppendokter behandeld. Ondertussen werd er een gezellig praatje gemaakt.

De RAPworkshop onder leiding van de Nieuwegeinse rapper Josbros zette jongeren aan tot het maken van een tekst over ‘lucht’ . De workshop is zo enthousiast ontvangen dat binnenkort een cursus voor jongeren start.

In 2 optredens genoten bezoekers van het optreden van het muzikale duo Banis en de Ridder.
Het optreden viel erg in de smaak en we zien het duo graag terug.


Fort Vreeswijk heeft er 25 nieuwe jeugdige Fortwachters bij. Met het behalen van hun Fortwachtersdiploma-junior weet deze groep kinderen nu álles van de vleermuizen en de vissen op het Fort, wat een beheerder allemaal moet doen om het Dorpshuis draaiend te hebben en wat de betekenis is van Fort Vreeswijk als verdedigingswerk. 1x per jaar organiseren we een ‘terugkomdag’ voor deze gediplomeerden. In het najaar organiseren we nog een keer de mogelijkheid om je diploma Fortwachter-junior te halen.

Informatiemarkt activiteiten
De grootste zaal in het Dorpshuis was nog te klein om álle activiteiten van het Dorpshuis te presenteren. De bezoekers hebben zich laten informeren over wat er allemaal te doen is, wat de plannen zijn en hoe je mee kunt doen, als deelnemer en/of als vrijwilliger.

Lasershow
De feestelijke dag is afgesloten met een prachtige lasershow. Het hele gebouw werd spectaculair uitgelicht. De lasershow was een kadootje aan de buurtbewoners die enige last hebben gehad van de verbouwing. Zij konden vanuit hun huiskamer het spectaculaire schouwspel bewonderen.

 

Hapje en drankje
De bezoekers zijn verwend met een hapje en een drankje en konden ook nog genieten van een lekker kopje soep.

 

Reageren is niet mogelijk.