Vitaal Vreeswijk

Een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen van heel ernstige ziektes, zoals suikerziekte en hoge bloeddruk. Ook bij infectie met het coronavirus, bleek een gezonde leefstijl heel belangrijk. Het helpt veelal te voorkomen dat je in het ziekenhuis belandt. Met een gezonde leefstijl voelen de meeste mensen zich ook fijner en fitter. De werkgroep Vitaal Vreeswijk, een initiatief van Dorpshuis Vreeswijk, wil bijdragen aan een fit en vitaal Vreeswijk. Door activiteiten te organiseren die bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Gezond leven: je eigen keuze!
Niet iedereen is een sporter van nature. Als je bent opgegroeid met sporten en bewegen, heb je al een heel beweegkapitaal opgebouwd. Daar kun je uit putten voor de rest van je leven. Voor anderen is het niet altijd gemakkelijk om voldoende te bewegen, gezond te eten, niet te roken en niet te veel alcohol te drinken. Om ons heen zijn er heel veel verleidingen: beeldschermen, snackbars, cafés, etc. En als we het druk hebben of stress ervaren, dan is het nog lastiger om de discipline op te brengen om voldoende te bewegen en gezond te eten. Gezond leven is een keuze, die je alleen zelf kunt maken.

Wat doet de werkgroep Vitaal Vreeswijk?
We zijn met een kleine groep vrijwilligers in 2021 begonnen. Door de samenwerking te zoeken met andere partners, die zich inzetten voor de gezondheid van inwoners van Nieuwegein, proberen we te groeien. Denk aan de gemeente, Sport ID, de bibliotheek, Movactor, gezondheidscentrum Hoog Zandveld en huisartsenpraktijk Vreeswijk, de apotheek, fysiotherapie, het ROC, sportverenigingen en sportscholen.

Activiteiten in 2023
In het Dorpshuis kun je meedoen met verschillende “beweeg”activiteiten: salsa, yoga, meer bewegen voor ouderen, koersbal, wandelen 5 kilometer en wandelen 10 kilometer. Zie de agenda voor de precieze tijden en dagen.

Samen met Movactor en SportID onderzoeken we welke activiteiten we voor jongeren kunnen organiseren in Vreeswijk. We betrekken hier ook de jongeren zelf en hun ouders bij.

Ook hebben we een netwerk van gezondheidsprofessionals en -organisaties waarmee we in gesprek zijn voor het opzetten van beweegmomenten. Zo biedt fysiotherapiepraktijk Wammes bijvoorbeeld samen met SportId een gratis beweegintake aan. Wammes kijkt naar welke beweegactiviteit bij jou past en SportID kijkt welke mogelijkheden er in Nieuwegein zijn om die activiteit te gaan doen. Meer informatie: stuur een mail naar wouter@wammesfysiotherapie.nl.

Net als vorig jaar zijn wij een uitgiftepunt voor de Odintassen met biologische groente en fruit.

De gespreksgroep voor ouderen over zingeving (elke laatste maandag van de maand) is verplaatst naar bibliotheek De Tweede Verdieping. Elke laatste maandag van de maand om 10 uur is er de mogelijkheid om met een kopje koffie of thee te praten over onderwerpen als liefde, vrijheid, ik en de wereld etc. Voor het programma: bel met 06-13124494. Of kijk op de website van de bibliotheek.

Meer weten?
Wil je meer weten: stuur een mail naar vitaal@fortvreeswijk.nl. We sturen je binnen 5 werkdagen een bericht terug.